zaterdag 6 september 2014

Sorry Brugge, genoeg is ook echt genoeg.


Al een tijdje is mijn ochtendkrant verrijkt met triestig nieuws over mijn schone stad, Brugge. Zo vielen in de aflopen maanden meer slachtoffers van zinloos geweld dan ik in mijn drie├źntwintig Brugs bestaan kan herinneren. Na Mikey Peeters (19), die begin juni met een mes tot de verkeerde soort dood veroordeeld werd, viel genadeloos een tweede slachtoffer, Leslie Maes. Twee mannen trapten Leslie tot hij erbij neerviel. De politie liet beiden daarna onmiddellijk vrij. Ze verklaarden later dat er te weinig elementen waren om de mannen effectief aan te houden. En dat terwijl op het internet een filmpje circuleerde dat een buurtbewoonster gemaakt had. De man blijft nu achter met een schedelbreuk en een portie ontgoocheling en ontnuchtering. Dat laatste deelt hij alvast met vele andere Bruggelingen. Het collectief zuchten heeft alvast iets opgeleverd, want het parket zal de zaak nu toch verder onderzoeken. Zucht.

Naast zinloos geweld bood de stad de afgelopen week ook het hoofd aan een compleet andere kwestie. In de Brugse Reien zwom onverwachts een zwarte zwaan tussen witte soortgenoten. Het deed onmiddellijk denken aan het prachtige sprookje ‘Lelijke eendje’ en Bruggelingen doopten de zwaan spontaan tot Burilda Lanchals. Een warme welkom dus voor Burilda die niet veel later al een eigen fanpagina kreeg op Facebook ‘Zwarte zwaan moet blijven in Brugge’. Het stadsbestuur had immers geen oren voor die oprechte oproep van het volk. Uit traditie moest Burilda Lanchals onmiddellijk verdwijnen. Met een motorboot wilden stadsarbeiders deze zwaan vangen, maar die actie liep uiteindelijk in het water. Na een klopjacht crashte het motorbootje tegen een muur en dropen ze verslagen af. Nu blijkt een tweede zwarte zwaan op weg te zijn naar de Reien, maar niemand is nog bereid commentaar te geven. We hebben er genoeg van, verklaart Philip Pierins, schepen van Groen, in het Nieuwsblad.

Verder viel de vraag van staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) om de kerstverlichting dit jaar uit te doen om het gevreesde stroomtekort gedeeltelijk op te vangen ook in dovemans oren. Brugge gaat zelf verder en pakt uit met het grootste verlichte reuzenrad van Europa. Zo’n zestig meter hoog. Schepen Annick Lambrecht (SP.A) wil niet meedoen aan doemdenken en vergeet daarbij dat op 20 km van Brugge zones zes liggen, zoals Aalter en Maldegem, waar als eersten het licht dreigt uit te gaan. Alles voor de gezelligheid, gaat ze verder en zo worden woorden als solidariteit en barmhartigheid waar het in de kerstperiode echt op aankomt, schaamteloos vergeten.


Samen met u, Philip Pierins, heb ik er ook genoeg van. De opeenstapeling van sombere nieuwtjes zorgt niet alleen voor een fikse deuk in het imago van de stad, maar ook in mijn trots als Bruggeling. Ik hoop er samen met het stadsbestuur en alle mensen snel het hart voor Brugge terug te vinden waarnaar geluisterd kan worden als het op toekomstige maatschappelijke kwesties aankomt. Dat we naast logica en tradities ook een beroep durven te doen op ons gezond verstand, dat wij allen niet vergeten dat we gewoon mensen zijn, bewoners van een fantastische stad en dat wij kunnen kiezen voor een gezellig Brugge dat we niet hoeven te meten in hoeveelheid kerstverlichting of aantal witte zwanen in de Reien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten