vrijdag 27 juni 2014

In uw neus zit ook wiskunde.

Ik las daarnet het zoveelste artikel online waarin stond dat het geheim van vrouwelijke schoonheid een kwestie is van de juiste neus. Het resultaat van een onderzoek verklaart dat de perfecte neus 106 graden gepositioneerd moet zijn en benadrukt overigens dat het de eerste keer is dat de draaiing van de neus gebruikt wordt om schoonheid te bepalen. In uw neus zit ook wiskunde, wie had dat ooit gedacht? Gelukkigen op deze wereld met de perfecte neus zijn o.a. Scarlett Johansson en Jessica Biel.  
Schoonheid wordt zonder meer al te vak een tak van wetenschap en logica, van het hoofd zonder hart. We denken het te kunnen grijpen en begrijpen. We hebben er een gewoonte van gemaakt om op alles een cijfer te plakken, omdat die toch een garantie biedt op gecontroleerd geluk. Zo’n geluk dat overigens leefbaar is, dat tijdelijk dolgelukkig maakt, dat aanwijsbaar en bewijsbaar is, dat vergelijkingen van appelen met peren schaamteloos toelaat. Zo’n geluk waarin velen hun toevlucht nemen en hun wereld verkleinen tot een allegaartje van eenzame getallen. Ik heb mezelf er ook op betrapt op dat te vermoeiende meten aan alle soorten van idealismen.
Nu de zomer opnieuw door onze levens waait, is schoonheid altijd directer aanwezig. De vrouwenmagazines hebben het u waarschijnlijk wel verteld hoe je bikiniproof kon worden in vier of soms maar twee weken tijd met strikte tips en tabellen. Volhouden en doen en weinig denken. Zo moet dat dan maar. Voor de zomer en dat lijf, voor tijdelijke schoonheid, te vaak voor het kritische oog van anderen en te weinig voor jezelf. Met een neus die een draaiing van 106 graden nodig heeft. Ogen die je het beste schminkt naargelang de vorm ervan, kleren die je schikt naar haarkleur,
Op het einde van dit lijstje zou volgens de magazines, wetenschappen en vele boeken schoonheid moeten zitten. Perfectie, als het even allemaal kan.
Soms denk ik dan eens dat op het einde van zo’n lijstje niets anders zit dan een grootste vorm van ongeluk, van teleurstelling, van gebukt in schaduwen lopen omdat die idealen niet dichterbij gekomen zijn, van tranen die rollen zonder echt te snappen waarom ze er zijn, van almaar vermoeid proberen anders te zijn.

Er lijkt iets niet te kloppen. Cut the crap. Geef schoonheid in dit leven gewoon een stoel. Laat het thuiskomen. Laat het aanwezig zijn in spontaan glimlachen. Maak het los van het te overheersende cijfergeluk en durf te leven. Durft te weten dat perfectie zo’n afschuwelijk begrip is en het daarna te verbannen uit een leven en durf vooral te denken dat in schoonheid geen wiskunde moet zitten. Nooit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten